V úterý 21. Května se v prostorách Makro akademie Stodůlky uskutečníl 5. ročník mezinárodní Kuchařské soutěže o nejlepší menzu 2019.
Fotogalerii a video ze soutěže naleznete na: Mezinárodní kuchařská soutěž 2019
Článek o této akci v univerzitním magazínu iForum Za jehněčím jedině do Hradce Králové!
Soutěžící se utkali ve 3 kategoriích hodnocených porotou:
Moderní pokrm kde hlavní surovinou je jehněčí hřebínek
Bezmasý pokrm kde hlavní surovinou je chřest
Bezlepkový dezert s bílým jogurtem
Součástí doprovodného programu byla soutěž veřejnosti na téma zapečený bramborový pokrm.
Celkové pořadí - kategorie Moderní pokrm kde hlavní surovínou je jehněčí hřebínek
1. Místo - KaM UK Hradec Králové
2. Místo - Žilinská Univerzita
3. Místo - Studentenwerk Dresden
4. Místo -
Univerzita Komenského Bratislava
TU Liberec
TU Košice
KaM UK Praha
KaM UK Plzeň
Jehněčí kotleky pečené do růžova pod mátovou krustou s topinamburovým pyré, vinným glazé a máslovou zeleninkou
Celkové pořadí – Moderní bezmasý pokrm kde hlavní surovinou je chřest
1. Místo - TU Košice
2. Místo - KaM UK Hradec Králové
3. Místo - KaM UK Praha
4. Místo
Žilinská Univerzita
Studentenwerk Dresden
Univerzita Komenského Bratislava
TU Liberec
KaM UK Plzeň
Krémové rizoto ze zeleného a bílého chřestu s lupínky parmazánu
Celkové pořadí – Dezert
1. Místo - KaM UK Praha
2. Místo - Studentenwerk Dresden
3. Místo - TU Košice
4. Místo
Žilinská Univerzita
Univerzita Komenského Bratislava
TU Liberec
KaM UK Hradec Králové
KaM UK Plzeň
Mango jogurtový dezert na oříškovém plátu, jogurtová zmrzlina a omáčka z pomerančů a máty
Soutěž veřejnosti vyhrál tým KaM UK Plzeň.
Vítězným pokrmem dle veřejnosti byl pastýřský masový koláč.
Celkové pořadí – Celkové menu
1. KaM UK Hradec Králové
Soutěžící: Eva Novotná, Jiřina Zámečníková
Hlavní chod: Jehněčí kotletky pečené do růžova pod mátovou krustou s topinamburovým pyré, vinným glazé a máslovou zeleninkou
Bezmasý hlavní chod: Marinovaný chřest s krupicovo-chřestovým pyré s pečenou mrkví a chřestem v seně
Dezert: Mango řez s jogurtem, tamarillem a mátovým sponge cake
2. Studentenwerk Dresden
Soutěžící: Sebastian Heiduck, paní Höhne
Hlavní chod: Moderní pokrm, kde hlavní surovinou je jehněčí hřebínek
Bezmasý hlavní chod: Bezmasý pokrm, kde hlavní surovinou je chřest
Dezert: Bezlepkový dezert s bílým jogurtem
3. KaM UK Praha
Soutěžící: Martin Melíšek, Martin Jindra
Hlavní chod: Zauzený jehněčí hřbet s rozmarýnovou pěnou, patátové pyré se špenátem
Bezmasý hlavní chod: Variace chřestů s máslovou omáčkou a estragonem, mrkvovo-pastiňákové pyré
Dezert: Mango jogurtový dezert na oříškovém plátu, jogurtová zmrzlina a omáčka z pomerančů a máty
4. TU Košice
Soutěžící: Pavol Kuchár, Gabika Bradáčová
Hlavní chod: Pečený jehněčí hřebínek na rozmarýnu s bramborovými košíky plněnými fazolkovým ragů se slaninou a omáčkou
Bezmasý hlavní chod: Krémové rizoto ze zeleného a bílého chřestu s lupínky parmazánu
Dezert: Jogurtovo-čokoládový dezert s malinami a karamelovou mřížkou
4. Žilinská Univerzita
Soutěžící: Martina Mešková, Veronika Moskalová
Hlavní chod: Halušky z medvědího česneku, jehněčí hřebínek
Bezmasý hlavní chod: Barevné palačinky s chřestem
Dezert: Jogurtové trio
4. TU Liberec
Soutěžící: Jaromír Linke, Daniel Jícha,
Hlavní chod: Jehněčí hřebínek s bylinkovou krustou, bramborové lokše, pečený česnek, mrkvové pyré
Bezmasý hlavní chod: Hranolky ze zeleného chřestu, česnekový dip, zapečená bramborová kaše s pažitkou, citrusový olej
Dezert: Panna cotta z bílého jogurtu s jahodovým pyré a čokoládou
4. Univerzita Komenského Bratislava
Soutěžící: Ľubomíra Danišová, Mário Bilicsics
Hlavní chod: Jehněčí hřebínek s glazovanými fíky
Bezmasý hlavní chod: Chřestové Aglio Olio e pepperoncino
Dezert: Jarní příroda
4. KaM UK Plzeň
Soutěžící: Vladimír Podlešák, Vilém Šulc
Hlavní chod: Jehněčí hřebínek v králičí krustě s řasami arame a semínky, bramborový fondán
Bezmasý hlavní chod: Chřest opečený na másle, smažená vejce „63“, holandská omáčka, batátové pyré
Dezert: Dortík z pečené řepy, jogurtu, espuma z červené řepy, trio omáček
Vítězné menu KaM UK Hradec Králové
Univerzita Karlova
Koleje a menzy
Centrum Krystal
José Martího 407/2, 162 00 Praha 6
III. a IV. patro
Česká republika
Identifikátor datové schránky: piyj9b4
IČO: 00216208
DIČ: CZ00216208